RagBag

Ragbag producten worden gemaakt van afval en restmateriaal, verzameld door ‘ragpickers’ in India. Afvalmaterialen worden schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe producten met een hogere waarde, ofwel ‘upcycling’.

Ragbag is een merk dat de principes volgt van de World Fair Trade Organization (WFTO). De productiepartners zijn lid van het Fair Trade Forum India. Ragbag betaalt  een eerlijke prijs voor deze producten, zodat de ‘ragpickers’, de mensen in de werkplaats en hun families een goed inkomen hebben.

De ontwerpen zijn gemaakt door getalenteerde Nederlandse ontwerpers, afkomstig van de Rietveld Academie en Design Academy Eindhoven.


Ragbag is het initiatief van Siem Haffmans (rechts). In 2005 heeft hij Ragbag opgericht, nadat hij naar Delhi was geweest voor een conferentie over duurzaam design. Daar ontmoete hij Anita Ahuja (links), die samen met haar man Shalabh, een proces heeft ontworpen voor het samenpersen van plastic zakjes tot kleurrijke platen. Hij vroeg ontwerpster Ellen Sillekens om tassen te ontwerpen. Binnen korte tijd was de eerste Ragbag gemaakt. De kleurcombinaties verbazen hem soms, maar: “Dat geeft een Indiaas gevoel aan het product. Ik wil de producenten ruimte geven voor nieuwe ideeën”


Tamil Nadu is een provincie in het zuiden van India, waar veel theeplantages zijn. Door onze partner worden hier producten gemaakt van gerecycled grote theezakken. Dit verpakkingsmateriaal wordt gebruikt om thee te transporteren en wordt verzameld bij theefabrieken. Meer dan twintig mensen werken voor het bedrijf en verdienen daarmee een eerlijk inkomen.

In het zuiden van India en een klein dorpje worden tassen en accessoires gemaakt voor Ragbag. ‘Ragpickers’ verzamelen grote theezakken (‘big-bags’) bij verschillende theefabrieken, restaurants en hotels. De theezakken zijn gemaakt van sterk en waterbestendig materiaal. Elke theezak heeft een eigen print, die afhangt van het theebedrijf of theeplantage waar de zak vandaan komt. De productie partner van Ragbag in Tamil Nadu maakt trendy tassen en andere producten van de zakken.

In Tamil Nadu, zijn de vrouwen bezig met het wassen en knippen van het materiaal en de mannen met het naaien van de tassen. Er zijn zo’n 15 vrouwen en 5 mannen aan het werk in het bedrijf en er werken nog meer ‘ragpickers’ voor het bedrijf, die de theezakken verzamelen.


Bekijk het onderstaande filmpje over de productie in India!


Deze shoppers verkopen wij van RagBag!